Olej rzepakowy
Wytłoczony na zimno z wyselekcjonowanych nasion rzepaku. Posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz jednonienasyconego kwasu oleinowego warunkującego przydatność do smażenia.
Doskonale nadaje się do: sałatek, ziemniaków, kasz, pieczywa, sosów, dresingów, majonezów, serów oraz innych potraw przygotowywanych na zimno oraz do krótkotrwałego smażenia.
Olej rzepakowy jest najczęściej występującym olejem roślinnym na naszych stołach. Podstawową pozytywną cechą oleju rzepakowego jest oprócz występowania niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartość ok. 65% jednonienasyconego kwasu oleinowego. Olej ten jest bogaty w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, K) oraz karotenoidy.
Zawarty w oleju kwas oleinowy przyczynia się do zmniejszenia zawartości złego cholesterolu. Dzięki zawartości (DHA) kwasu dozahekasaenowego (omega-3) pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz inteligencję. Olej rzepakowy regularnie stosowany chroni przed cukrzycą oraz jej powikłaniami.
Olej rzepakowy stosuje się na zimno oraz do delikatnego smażenia. Zalecane dzienne spożycie to 2 łyżki.